...slano-sladké a sladko-slané obžerstvo je vtedy, ak:
a) po sladkom je chuť na slané
b) po slanom je chuť na sladké
c) kombinácia oboch
...c je správne :)..
presne také sme mali včera... varilo sa... vypekalo... koštovalo... veľa jedlo...
ale kto by odolal
a tu sú tie pokrmy :)
dobrú chuť
najprf slanuo
pizza po slovenský iná
koláč tučný pretučnelý do pizzova ladený spravíte takto:
200 g hladkej múčky
100 g polohrubej múčky
2 PL oleja
2 dcl vlažného mliečka
1 KL cukru
polka kocky kvasníc
1 KL soli
...kvasničky si rozpustíme vo vlažnom mliečku spolu s cukrom... nečakáme a všetko nalejeme do zvyšných premiešaných surovín... necháme vykysnúť tak, že budeme mať cesta dvojnásobok... cesto si v rukách alebo na plechu olejom vymastenom vyformujeme, okraje potrieme olejom zmiešaným s roztlačeným cesnakom....
kolač hotový, ešte náplň:
cibuľa
pomodoro
vegeta
cesnak
oregáno
...pokrájanú cibuľku opražíme na oleji, potom tam vmiešame všetky ostatné ingrediencie podľa chuti a omáčka je hotová... potrieme ňou pizzu, navrch dáme to čo chceme a vložíme ju do rúry na 200°C. Po 8 - 9 minútach vytiahneme a hotovo....
po sladkom slané jesti treba
...ak je vás viac a krájať sa vám nechce alebo neviete, alebo je to nebezpečné, namiesto veľkej torty si urobte mini tortičky... a nikto sa už nebude hádať, že mal menej :)...
malé... milé... nasladko...
takto na to treba ísť (inšpirácia od Dity P.):
2 veľké lučiny (400 g)
1 mascarpone
200 g kryštálikového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
4 vajíčka + 2 žĺtky
1 citrón + kôru z neho
120 ml smotany na šľahanie
180 g bebe rozdrvených keksíkov (mliečne alebo obyčajné červené)
2 PL kryštálikového cukru
2 KV mletej škorice (ale tej tam nikdy nie je dosť :) )
60 g rozpusteného masla
... posledné štyri ingrediencie zmiešame a natlačíme na spodnú časť vymastených tortových formičiek (nevadí, ak je zmes trošku sypká)... pečieme na 190°C 10 – 15 minút...
...medzičasom...
...pripravíme náplň...
... zmiešame lučinu, mascarpone, všetok cukor... potom postupne pridávame po jednom vajíčka a žĺtky... nakoniec do zmesi vylejeme citrónovú šťavu, nasypeme kôru...
...korpus je už dopečený...
...formičky vytiahneme z rúry a nalejeme na ne náplň (tak do 3/4 formičky)... smotanu rozlejeme do formičiek, ale nemiešame... všetko pekne vrátime do rúry... teplotu znížime na 180°C a pečieme tak 20 - 30 minút (alebo kým sa nám nezačne zlatiť povrch malých cheescakíčkov)
...a hotovo... necháme chvíľku vychladnúť a pustíme sa lyžičkami do toho :)...
PS: ak nechcete malé tortičky, opísané množstvo je možné použiť aj do klasickej tortovej formy...
brú chuť želá
Simply life by Lilu
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára